Vi vil at din drøm om et vakkert drivhus skal bli til virkelighet. Et drivhus som du kan vie helt og holdent til dyrking av planter og grønnsaker, eller du kan invitere inn gode venner til sosialt samvær og middag. Eller kanskje en kombinasjon av disse? For å få din grønne oase akkurat som du ønsker å ha den, så skal vi hjelpe deg på vei med planleggingen. Her får du tips av Pernilla, Social Media Manager hos oss, som viser hvordan du skisserer opp drivhuset ditt og lager et ”humørbrett”.

Drivhuset ditt kan bli den plassen du går til for å koble av, samle energi og få en stille stund kun for deg selv. Det kan også være her du eksperimenterer med dine planter eller her du utvikler grønne fingre for første gang. Et drivhus kan også være plassen der familien og alle venner samles. Dekk opp til en herlig sommerlunsj eller by inn til en koselig sensommerkveld med tente lys og egendyrkede grønnsaker. Nå er det på tide å få ned drivhusdrømmen din på et stykke papir, slik at din oase blir nøyaktig så bra som du har drømt om.

Tenk utenfor krukken

Det er viktig å begynne i riktig ende når du skal velge drivhus. Før du velger modell og størrelse er det viktig å fundere på hva du ønsker å gjøre i drivhuset.

- Ønsker du et drivhus kun for dyrking? Da er mitt tips å først tenke på hva og hvor mye du ønsker å dyrke. Ønsker du å dyrke vakre sommerblomster, spisbare godsaker eller begge deler? List opp hva du ønsker å dyrke, og tegn deretter opp drivhuset og plasser plantene på tegningen, så du får et bilde på hvor stort areal du trenger, sier Pernilla.

Som hobbygartner kommer du til å utvikle deg med tiden. Begynner du å dyrke litt agurk den ene sommeren, så er sjansen stor for at du ønsker å dyrke enda litt mer året etter. Tenk derfor gjerne i et litt lengre perspektiv når du velger størrelse på drivhuset.

– Jo mer du dyrker, desto grønnere fingre kommer du til å få, så tenk på at du sikkert kommer til å trenge mer plass etter hvert, enn du først ser for deg. Det sier i hvert fall de aller fleste av våre drivhuskunder, og når drivhuset står vel på plass er det vanskelig å gjøre noe med det. Tenk derfor nøye gjennom hvor stor plass du trenger, før du handler og monterer et drivhus.

Til alle drivhus

Middag i drivhuset

Drivhus er et flott rom å ha, også for de som ikke er interesserte i bare å dyrke. Mange kunder drømmer om å kunne slå seg ned med en kanne kaffe og bare slappe av i drivhuset. Å nyte livet, kjenne duftene, ta inn alle inntrykkene i det grønne og selvsagt også smake litt på godsakene.

Et drivhus innbyr til en moderne måte å omgås familie og venner på. Her kan du plassere en cafégruppe, et større matbord eller en loungegruppe der familie og venner kan samles for å spise en matbit. Avhengig av hvor mange du ønsker plass til, må du få deg et tydelig bilde av hvilken størrelse du trenger. Tenk blant annet på at man må ha plass til å strekke på bena der man sitter. Ønsker du å bruke drivhuset som et kombinert drivhus og hagestue, så anbefaler Pernilla et større drivhus fra 14 kvadratmeter og opp, for å få god armplass til alle.

Begynn å skissér

Ta et vanlig rutepapir og begynn å skissére opp de deler du vil ha plass til. Med rutepapir er det lettere å få alt i riktig skala, så du ikke tegner inn for lite plass til lenestolen eller for stor plass til bordet. Hvis det viktigste for deg et sted familien kan spise frokost, så begynn med matbordet og tegn dette på rutepapiret. Fyll deretter på med de andre elementene du vil ha med i drivhuset, så får du snart se et bilde av hvor stort drivhus du trenger. Husk at man også må ha plass til å kunne bevege seg rundt bordet.

– Det er ingen risiko for at du bygger et drivhus som er for stort. Det finnes alltid noe herlig å kunne fylle det med. Tenk deg en regnfull, men varm sommerdag, og å få sitte der og spise lunsjen mens regndråpene trommer på taket. Det er fantastisk!

Drivhus med god takhøyde

– Et godt tips er å utnytte høyden i drivhuset. Bruk hyller og kroker i ulike nivåer for å få mer plass og for å kunne plassere krukkevekster høyere opp. Det er også veldig fint å henge opp lys i taket.

Tenk på å skape ulike nivåer, også når du skal velge vekster. Kombiner dyrking i blomsterkasser og krukker, for da kan du lett bytte plass i tilfelle noen planter får mer sollys enn andre. Fyll takhøyden med lysslynger og hvorfor ikke en lysekrone også?

Skal du ha besøk i drivhuset foretrekker mange å sette bordet i midten. På den måten sitter du midt i det grønne. Andre velger å sitte inne i et hjørne, så man også kan se ut. Kortsidene i et drivhus er uansett et ypperlig sted for en blomsterkasse. I noen av drivhusene i vår Oasen-serie kan du plassere dørene der du ønsker på drivhuset, noe som gjør planleggingen mer fleksibel. Du kan til og med legge inn en ekstra skyvedør for å få en innbydende og ekstravagant inngang.

Vis hvem du er

For å gjøre drivhuset mer personlig anbefaler Pernilla å benytte innredningsdetaljer fra huset som du liker. Ikke flytt ut innredninger og pyntegjenstander du er blitt lei av. Det blir ikke noe triveligere i drivhuset av den grunn, og tingene kommer ikke til å finne sin rettmessige plass heller. Du kan ellers ha alt mulig i drivhuset. Det finnes ikke noe rett eller feil, så lenge du selv liker gjenstandene du setter inn. Prøv deg fram, så merker du hva som passer.

- Legg en linduk på bordet og ta ut hundeteppet så også hunden kjenner seg hjemme. Myk opp følelsen i drivhuset med tøy. Et tøystykke er ikke bare dekorativt, men beskytter også vekstene mot for mye sol når solen er på det sterkeste. Man kan også velge å bruke skyggegardiner som er tilpasset drivhusbruk.

Skissér og planlegg drivhuset

Når du har bestemt deg for hva du ønsker å bruke drivhuset til, hva du vil dyrke og hvor mye, så blir det enklere å skissére opp. Ta et vanlig rutepapir og begynn å skissére opp de deler du vil ha plass til. Med rutepapir er det lettere å få alt i riktig skala. Ulike grønnsaker og blomster, hvor skal de plasseres og hvor stor plass de skal få. Tenk også på hvilke fargekombinasjoner du ønsker deg. Hva slags cafébord, matbord eller loungegruppe skal du ha og hvor mye plass krever det? Du ønsker kanskje å sette favoritt-lenestolen ut i drivhuset på sommeren?

Ved å skisse opp får du et klarere bilde på hva du ønsker å gjøre og hvor mye plass det krever. Det begynner med en skisse og etter en stund kan du forfine og endre skissen, når tankene har modnet litt.

”Det finnes alltid

noe herlig å kunne

fylle det med”

- Involver hele familien og finn ut hva alle ønsker seg. Det skaper interesse for drivhuset og blir en naturlig samlingsplass for alle.

Når du har valgt plassen på tomten der du vil plassere drivhuset er det lurt å tegne opp veggene til drivhuset med steiner eller pinner. Ta deg bryderiet med å hente noen stoler og sett disse ut i ”drivhuset” og marker gjerne plantene også. Gå rundt i ditt fiktive drivhus og tenk gjennom om du har tilstrekkelig med plass til saker og ting, armer og bein. Kanskje du trenger et litt større drivhus?

Bekvemt med elektrisitet og vann

Hvis du virkelig vil tilbringe tiden i drivhuset sammen med plantene dine, så bør du vurdere å legge inn elektrisitet og vann med en gang. Da slipper du å løpe med vannkanner for å vanne både morgen og kveld. Et eget vanningssystem er praktisk å bruke om du skal reise bort noen dager også.

En dyrkingsbenk gjør arbeidet i drivhuset lettere, og du får samtidig alle redskaper samlet på én og samme plass. Pluss at det er skjønt å kunne vaske og skylle hender og grafser i vasken, når man er ferdig for dagen. Elektrisitet er fint å trekke inn om du planlegger å ha dyrkingslamper eller annen form for lys og varme i drivhuset.

- Belysning øker kos-faktoren, spesielt når du henger opp lysslynger og tente lykter en sensommerkveld, til et måltid med familie eller venner. Det er også et imponerende vakkert skue fra utsiden når du er i hagen eller inne i huset. Drivhuset blir som et smykke i hagen.

Pernilla tipser

  • Spør hele familien hva de ønsker å gjøre i drivhuset.
  • Klipp og lim sammen ulike inspirasjonsbilder eller utklipp fra f.eks aviser og magasiner.
  • Skissér opp på rutepapir.
  • Tegn opp med penner og fargestifter på papiret.
  • Mål opp og gjør en plantegning i virkelig skala med teip på gulvet hjemme.
  • Mål opp ute på tomten der drivhuset skal stå, og legg ut steiner eller pinner som blir drivhusets vegger. Sett opp ekte krukker og møbler for virkelig å få en følelse av hvor stor plass du trenger.
Fakta

Pernilla Svensson

Det beste med et drivhus: Du kan bruke et drivhus akkurat som du vil og fylle det med hva du vil. Det finnes ingen begrensninger og ingen ting er riktig eller galt.
Det beste med drivhus i sosiale medier: Å få se hvilke fantastiske drivhus alle kundene skaper. Skikkelige drømmeplasser!


Skap et rom for alle anledninger Bestill drivhuskatalogen for 2024 som er fylt med inspirasjon og tips.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden