Nyt sommeren lengst av alle - bestill og monter nå. Se aktuelle kampanjer her. Gjelder t.o.m. 29 juli.

På tide å montere!

Endelig er dagen kommet for å montere din nye hagestue. Adam, vår medarbeider og monteringsekspert, viser deg steg for steg hvordan du monterer, og han gir deg flere gode tips på veien. Snart kan du endelig nyte livet hjemme i egen hagestue!

Adam har arbeidet som butikksjef hos oss siden 2014. Interessen for bygging, arkitektur og det å skape ting av tre, gjorde at han søkte seg til oss. Gjennom årene har han truffet mange kunder som har virkeliggjort sin drøm om en hagestue, og han hjulpet dem på veien.

- Å jobbe med akkurat hagestuer og få hjelpe til å virkeliggjøre kunders idéer og drømmer, er utrolig inspirerende. De fleste som besøker eller kontakter oss for å få eksperthjelp og personlig rådgivning, har fått tips av en nabo eller slektning om å kontakte oss, forteller Adam.

Adams interesse for renovering begynte i år 2002 da han ble huseier. Noen år senere bygde han om sitt hus fra 40-tallet på 120 kvadratmeter til et klassisk skjærgårdshus med glassveranda i to plan på totalt 250 kvadratmeter.

- Å gjøre en stor ombygging og ha kontakt med byggmestere og snekkere er utrolig lærerikt. Den kunnskapen jeg får tar jeg med meg i mitt videre arbeid, forteller Adam.

Her presenterer Adam de viktigste stegene for montering av en hagestue. Vi har valgt vår mest populære modell, Feire, som eksempel.

Før montering

Når du planlegger din hagestue, ta mål av huset og se hvor en hagestue vil passe best inn. Pass på at stolper ikke kommer i konflikt med vinduer osv. Det er også viktig å kontrollere at hagestuen får nok høydeplass i bakkant mot huset. Ønsker du ikke å ha store glasspartier over alt, kan du legge inn en fast vegg eller glasspartier i vindushøyde. Vi tilbyr også brutte hjørner om du ønsker å gi hagestuen et mykere preg.

Om du velger å bygge på en eksisterende platting eller en altan i tre, så må du kontrollere at denne tåler belastningen av en hagestue. Kanskje du må forsterke underlaget eller kanskje også bygge dette på nytt.

Du monterer en hagestue i denne rekkefølgen:

  1. Montering av reisverket
  2. Montering av tak
  3. Avslutt med å sette inn skyvepartiene.

For å montere en hagestue trenger man to personer for å utføre de ulike momentene. Det er en fordel om du, eller den du monterer sammen med, har bygget eller montert noe tidligere, men det er likevel ikke «et must». Ønsker du hjelp kan du kontakte vår nærmeste butikk eller ringe kundeservice, så kan de kanskje tipse om håndverkere som vi samarbeider med og som kjenner våre produkter godt.

Montere reisverket

Det er viktig å måle riktig for at hagestuen skal få riktig vinkel mot husveggen. Begynn med å måle opp lengden langs husfasaden. For å sette ut de ytre stolpene måler du rett ut fra veggen. Brukt gjerne en lasermåler og kryssmål diagonalt mellom alle hjørnene med et målband. Målene skal være eksakt like lange på diagonalen, ellers blir hagestuen skrå. Marker på underlaget hvor alle stolper skal plasseres. Kontroller at stolpene er i vater og at gulvet er jevnt.

Når du har satt ut målene er det på tide å begynne å montere reisverket. Du får en tydelig manual som følger med og guider deg fra første stolpe skrues fast til at du som siste moment på reisverket skrur fast den siste takstolen.

Tips! Når du skal plassere ut takstoler til kanalplasttak, så kan du regne ut antallet takplater du skal bruke og deretter finne ut om du skal begynne med en plate eller en takstol i midten. Begge deler gir taket fin symmetri. Men du kan også begynne i en kant og deretter tilpasse når du kommer til den siste platen.

Til alle hagestuer

Montere kanalplasttak

Du kan velge tak av kanalplast eller stålplatetak til hagestuen din. Om du velger kanalplasttak fås de i forskjellige tykkelser, avhengig av isolasjonsverdi og sesong. Når du skal montere kanalplast begynner du med å måle den totale dybden på reisverket. På denne måten vet du hvilken lengde som profiler og plater skal kappes til. Du får utførlige beskrivelser som forklarer i detalj hvilken rekkefølge du skal jobbe i.

I og med at husfasader aldri er helt glatte er det viktig at du får en tett tilkobling mellom hus og hagestue og spesielt høyst oppe der taket møter husveggen. Dette så ikke fukt kommer inn mellom hagestuen og husveggen, og gjør skade. Få hjelp av fagmann ved behov.

Montere skyvedørsrammen

Skinnene kommer ikke ferdig tilmålt og kappet på alle mulige mål. Begynn monteringen derfor først med å se om du må kappe skinnene til den lengden du faktisk har bestilt. Etter at du først har montert sammen skinner og karmsider på et plant underlag, skal du løfte denne rammen på plass i lysåpningen i reisverket. Husk at den totale lysåpningsbredden skal være ca. 1 cm større enn det målet du bestilte skyvepartiet på, og du må også ha 0,5 cm ekstra i høyden. Dette gir deg litt arbeidsrom, så du lettere får inn denne rammen uten å måtte bruke makt. Kontroller så at den nedre skinnen er helt i vater. Bruk kiler mellom karmsider og stolper for å få profilene helt rette. Dette for å få skinner og karmsider i perfekt vinkel mot hverandre.

Unike karmprofiler

Vår unike karm kommer med eller uten det valgfrie tillegget, Original Design. Med karmen Original Design får du brede dekklister på inn- og utside som gir en ekstra fin og praktisk tetting av partiet.

Når du har satt sammen rammen og alle tetteprofilene, er det på tide å løfte inn dørbladene etter en fast oppskrift, og sette disse på skinnene slik at dørene griper fatt i hverandre. Til slutt monterer du håndtak og lås.

4 Viktige monteringsmoment

Når du skal legge taket er det viktig å regne antallet takplater du har fått til din hagestue. Om du har et partall med plater du skal bruke skal du alltid begynne med en takstol i midten. Har du et oddetall med takplater skal du alltid begynne med en takplate i midten. Dette for å få taket symmetrisk.

Du kan sette skyvedørene direkte oppå en platting eller terrasse, men det beste er om du kan separere terrassegulvet fra hagestuen, for å forhindre at vann og luft trenger inn i hagestuen fra utsiden. Det gjør du ved å lage en ramme ut fra de målene hagestuen skal ha, og deretter legger et beslag under skinnen som kan før vannet nedover. Dersom du må sette skinnene direkte på terrassebordet, uten å kunne separere terrassegulvet fra hagestuen, kan du bruke silikon for å tette både på utsiden og innsiden av skinnene, for å hindre vanninntrenging.

En kunde har separert terrasse og hagestue. Et beslag er lagt under skinnen som fører vann ned, og ikke inn i hagestuen.

Les gjennom beskrivelsene nøye før du begynner å montere skyvepartiene. Det er viktig at du vet hva som er opp og ned på skinnene, slik at låsen på skyvepartiene kommer i riktig høyde i forhold til dørbladene.

Glem ikke å kjøpe en dekklist. Fest den over skyvepartiet, så slipper du å risikere at vann trenger inn overfra.

Les videre

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden