Grunnskolen – legg grunnen til drivhuset ditt
Når man skal bygge et fundament til drivhuset finnes det ulike alternativer man kan overveie før man begynner. Valget er ikke alltid glassklart, så derfor går vi her gjennom noen av mulighetene man har.
Max begynte sin karriere i Grønt Fokus konsernet som butikkselger for fire år siden. Gjennom kundemøter har han gjennom årene samlet på seg en gedigen kunnskap rundt bygging av hagestuer og drivhus. Å gi kunder rådgivning og gjøre deres drømmer til virkelighet har hatt en enorm påvirkning på ham.
- Det er fantastisk å få være med når alt ligger på idéstadiet hos en kunde. Sammen finner vi løsninger som tar visjonen og gjør den konkret, forteller Max.
Snekkerier har lenge hatt et eget sted i hjertet til Max. Han drar mer enn gjerne i gang et hjemmeprosjekt, uansett om det er innendørs eller ute i hagen. Høsten 2019 bestemte han seg for å forskjønne foreldrenes hage med et drivhus. Dette innebar blant annet å anlegge grunnen til drivhuset, men også monteringen av det.
Her presenterer Max noen av de vanligste måtene for hvordan man kan gjøre grunnarbeidet til et drivhus.
Terrasse
Å sette drivhuset på en terrasse er en kostnadseffektiv og en relativt rask løsning. Om du allerede har en terrasse kan du kanskje bruke noe av denne til drivhuset. Det er derimot viktig å kontrollere at terrassen er konstruert til å tåle vekten av et drivhus. På vinteren kan belastningen øke når større mengder snø legger seg på drivhus og terrasse. Vi anbefaler derfor å kontrollere terrassens konstruksjon og styrke. Kontakt en håndverker hvis du er usikker.
En terrasse slipper ofte inn luft nedenfra og inn i drivhuset. Avhengig av hva du dyrker i drivhuset kan dette ha både fordeler og bakdeler. En del vekster liker denne ekstra ventilasjonen, mens andre vekster foretrekker et mer stabilt nivå. Derfor er det viktig å tenke over hvordan du planlegger å bruke drivhuset. Man kan også benytte seg av en drivhusovn med termostat, for å holde temperaturen jevnere i drivhuset.
Fakta om terrasse som drivhusgrunn:
- Raskt og ofte rimeligere.
- Eksisterende terrasse kan ofte benyttes
- Enkelt å feste drivhuset i terrassen
- Viktig å kontrollere konstruksjon og styrke til terrassen.
Støpt såle
Å støpe en hel såle kan virke som det beste alternativet. Man får en plan og massiv overflate som ikke risikerer å flytte på seg. En velbygget betonggrunn kan stå seg i veldig lang tid og krever ikke vedlikehold. Men å støpe en såle er for mange et vanskeligere arbeide enn de andre alternativene. Har man mindre erfaring er det en god idé å få hjelp til dette. Legg gjerne en sluk i midten av drivhuset, slik at vann enkelt kan renne ut og bort.
Fakta om støpt såle:
- Veldig stabil.
- Bør støpes på frostfritt underlag.
- Ingen risiko for ugress i drivhuset.
- Med en sluk i drivhuset er det lett å holde drivhuset rent.
- Krever maskiner som eksempelvis betongblander.
- Mer krevende å fjerne betongsålen en gang i fremtiden.
Bygge fundament med stolpesko
Et populært alternativ er å bygge et fundament med hjelp av stolpesko. Fordelen er at du da kan velge høyden på ditt underlag, og dette er greit også der bakken heller noe. Du får da en veldig stabil og rett grunn som grunn som forankres godt i jorden.
Når det kommer til det å legge gulv, så finnes det flere muligheter. Steinheller, terrassebord eller grus er bare noen alternativ du kan velge mellom.
Hvis du benytter deg av denne fremgangsmåten trenger du kun små mengder med betong, men man kan også velge å støpe betongsøyler i stedet for å bruke stolpesko.
Fakta om det å bygge med stolpesko:
- Ferdige stolpesko kan kjøpes.
- Støpte stolpesko gir godt grunnlag for et stabilt underlag.
- Bør støpes på frostfritt underlag.
- Du kan velge hvilket gulv du vil ha i ditt drivhus, som steinheller, terrassebord eller grus.
- God fremgangsmåte dersom bakken heller der drivhuset skal stå.
- Du kan selv velge høyden til drivhusets underlag.
Drivhus på mur
Når du bygger en grunn til drivhus som skal stå på mur, så anbefales to ulike alternativer som du kan velge mellom.
Det første alternativet er å støpe en ringmur på frostfri grunn som drivhusmuren kan hvile på. Muren i seg selv kan bygges med lecablokker, som kan kjøpes i enhver bygghandel. Benytt armeringsjern under og mellom lecablokkene for å få en så stabil konstruksjon som mulig. Muren kan siden pusses pen eller kles med annen type materiale.
Et betydelig enklere alternativ er å att å kjøpe en ferdig sokkel i aluminium som er spesielt tilpasset for nettopp drivhus på mur. Sokkelen kommer da med ferdige spyd som senkes ned i grunnen for deretter å fylles med betong. På denne måten så står sokkelen like stabilt som en støpt ringmur. Denne sokkelen kan deretter kles med materiale som gir inntrykk av at du har en grunn av stein, fliser eller tre.
Drivhus på støpt betongdekke
Et støpt dekke gjør at man får en massiv og stabil grunn som ikke rører seg. En støpt grunn krever heller ingen vedlikehold. Betongdekke utjevner temperaturforskjeller inne i drivhuset og gir et jevnere klima. Det er også lettere å holde rent. Isolerer man drivhuset samtidig som man benytter en varmekilde så forlenger man også drivhussesongen.
Flere tips og råd om hvordan man lager ulike
drivhusfundament, får du her.