MALIN OG SARKAN SKREDDERSYDDE SIN EGEN HAGESTUE 

Hvordan får du en hagestue til å matche et spesielt hus? Malin og Sarkan benyttet seg av muligheten til å lage en skreddersydd løsning som passet deres behov.

Hva liker dere best med huset deres?

– Det vi falt for med huset var at det hadde en så enkel og stilig design og at det var sort, noe som ikke er så veldig vanlig, sier Malin.

– Den har også en veldig åpen planløsning med høye og store vinduer, noe som gjør at vi får lys fra alle kanter. Trappene oppe har for eksempel en høy glassdel mot furutrærne som står mellom oss og naboen. Og følelsen er litt som om du klatrer opp i tretoppene, og bare der oppe fra ser du de andre husene. Det er veldig hyggelig, sier Sarkan. 


 

Hvorfor begynte dere å vurdere å bygge en hagestue?

- Vi liker å være mye hjemme - det er her vi stort sett henger med venner og familie. Men siden vi har en så åpen planløsning i første etasje, trengte vi flere avgrensede sosiale rom. Tomten vår er også ofte litt for varm eller litt for vindfull, til å kunne sitte ute. Så det var en rent praktisk ting - fordi vi ønsket å kunne nyte alt dette som huset vårt hadde å tilby.

 

Var resten av familien med på planene?

– Nå har vi et par tenåringer som pushet på og ville ha hagestuen for å kunne henge med vennene sine der, men det var også en av tankene vi hadde fra starten av, for behovene endrer seg jo med årene. De kan være der ute alene, men fortsatt være hjemme, sier Malin

 

Hva var viktig med utformingen av hagestuen?

– At det skulle ha et enkelt, stilig design og matche huset, det var veldig viktig for oss, sier Malin.

– Det var også viktig at vi kunne endre innredningen helt fritt etter hva vi ønsket. Derfor ble det åpningsbare skyvepartier, og også litt større enn vi kanskje først hadde tenkt, sier Sarkan.

 

Hvordan kom dere frem til at det skulle være med skyvepartier til hagestue?

– Vi besøkte en utstillingsbutikk og så flere forskjellige, ferdige hagestuepakker som var fine, men hvordan de kunne passe inn i huset vårt var litt vanskeligere, sier Sarkan. Da vi deretter snakket med en av ekspertene til Grønt Fokus forstod vi at vi likevel kunne få det slik vi ville, med hjelp av skyvepartier. "Nå kjenner vi at hagestuen og huset virkelig hører sammen"

Hadde dere noen spesielle løsninger?

– Ja, vi bestemte selv at gavlspissene på hagestuen skulle isoleres og kles med samme panel som resten av huset, sier Sarkan. Det er en ganske liten detalj egentlig, men den gjør mye for helhetsinntrykket. Nå føler vi at hagestuen og huset virkelig hører sammen, sier Malin.

Man kan se helt inn på kjøkkenet - var det tanken?

– Vi er veldig ofte rundt kjøkkenøya på kjøkkenet og ønsket å kunne ha god utsikt hele veien gjennom hagestuen og ut på terrassen - og omvendt, sier Malin.

– I og med løsningen med høyere vinduer og tak er det ingenting som kommer i veien og skjuler noe. Akkurat slik vi ville ha det!

– Det er litt dyrere enn standardløsningen selvfølgelig, men det var virkelig verdt det, legger Sarkan til.

 

Dere fikk hjelp av snekkere - hvordan fungerte det?

– Vi valgte å leie inn snekkere som Grønt Fokus hadde kjennskap til. Da ble arbeidet raskt og godt utført, og det fungerte veldig greit. De fikk opp hele reisverket den første dagen, og det klarte de fordi de var vant til å jobbe med disse materialene, sier Sarkan. Og vi fikk en hodepine mindre, noe som var perfekt ettersom vi hadde tusen andre ting å tenke på akkurat da, sier Sarkan og ler.

 

Hva slags gulv valgte dere?

– Gulvet ble et helt eget prosjekt, sier Sarkan. I forbindelse med å lage en betongsåle til det nye bassenget, laget vi også en betongsåle til hagestuen. På den måten slapp vi å ødelegge tomten to ganger.

– I betongsålen til hagestuen la vi varmekabler. Om vinteren supplerer vi med tepper om nødvendig, og det fungerer bra. Det blir ekstra koselig i den årstiden.

– Gulvet varmes opp av sola, så det er flott å gå på om sommeren, samtidig som det kjøler seg litt ned når det er varmest. Så vi er superfornøyde med betongen vår, sier Malin.

– Det var en liten stressfaktor å velge riktig betong sammen med selskapet som skulle støpe, sier Sarkan. Hva slags type skulle det være? Hvilken farge? Hva slags sliping? Og alt måtte være klart før de skulle sette opp reisverket.

 

Hvor mye arbeid har dere gjort selv?

– Vi malte reisverket og veggene i samme nyanse som fasademalingen, sier Sarkan. Så har vi gjort forskjellige typer smårettinger med skjøter og finish, men alt annet gjorde snekkerne på egen hånd.

 

Hva sier dere til andre som har egne ideer?

– Husk at du har mulighet til å skreddersy mye mer enn du tror sammen med leverandøren, sier Malin. Det visste vi ikke fra før.

– Vi trodde at man bare kunne kjøpe det som stod i katalogen, med de dimensjoner og lengder som var spesifisert, sier Sarkan.

– Men med limtre er det mulig å utvide, heve og skreddersy alt slik at det virkelig passer til huset. Det er ikke så komplisert som man tror.

– En ting jeg vil legge til," sier Sarkan, "er at vi kunne få råd og tips når det gjaldt byggetillatelsen også. 

 

Hvordan ønsket dere å kunne bruke hagestuen?

– Vi ønsket å bruke hagestuen også på vinteren, så derfor valgte vi skyvepartier for vinterbruk. Forrige jul spiste vi julemiddag der, og etterpå hadde vi en julegaveåpning omgitt av snøen rundt hagestuen.

– Om vinteren må man varme det opp litt for å være der, men det går ganske fort, sier Malin. På helgemorgener sitter vi vanligvis der og spiser frokost hvis alle er hjemme. Så det er alltid et par ganger i uken, hele året rundt, at hagestuen er i bruk. Og når det er varmt bruker vi det hver eneste tiden.

Hvordan reagerte vennene deres?

– Man blir jo litt blind selv, men de fleste sier wow, og det er kjempegøy, sier Malin.

– I begynnelsen ville de vite alt; hvordan vi bygde, hva vi valgte, hva det kostet og hvem vi kjøpte av. Og de er imponert over at dette er våre ideer - våre ideer som vi har fått hjelp til å realisere. Vi fikk mange innspill fra Grønt Fokus, fordi de har kunnskapen og vet hva de har å tilby, men det er våre ideer. Så det er gøy at folk virkelig liker det de ser!

Hva er dere selv mest fornøyd med?

– For meg er det at man sitter ute, men likevel er inne, sier Sarkan. På sommeren, når vi åpner opp rundt om og rommet blir en passasje til og fra bassenget. Og på høsten og våren når man sitter og nyter solen, som stråler ned gjennom trekronene omkring, og drikker morgenkaffen.


– Hagestuen lar oss nyte huset og tomten vi kjøpte på en helt annen måte. Der ute kan vi nyte stjernehimmelen og hele miljøet året rundt. Tidligere kunne vi ikke det på samme måte, til tross for store vinduer i huset. Hagestuen gir en annen og åpnere følelse.

– Vi møtes der, vi tar det med ro, det er stille. Det blir som et pausested midt i hverdagen. Det trenger man!

Hva er deres beste minne fra hagestuen så langt?

– Vi setter pris på hver gang vi fire i familien kan samles der. For hverdagen er jo litt stressende, men når du kommer ut i hagestuen, er det bare herlig. Da kommer du kommer vekk fra stresset.

– Så har vi hatt det veldig gøy med store middager med venner også. De sommerdagene når du har hatt familie og venner over og vært i stand til å spre deg ut over hele terrassen. Julaften med julemiddag og julegaveåpning, omgitt av snøen rundt har vi også hatt.


Hitta uterumspaketet som passar dig bäst här

– Først og fremst å tenke gjennom hvor lang sesong man ønsker seg – det er for eksempel derfor vi satset på vintervarianten, sier Malin.
– Jeg tror også du bør huske å ikke gjøre det for lite. Vi er veldig glade for at vi har et areal som er stort nok til mange forskjellige bruksområder.
– Og så må du ikke bygge alt samtidig, ler Sarkan. Vi hadde mye på gang med hagestuen, bassenget, terrassen alle materialvalgene osv.- og alt måtte gjøres før hagestuen skulle være på plass. Det var ganske tøft, faktisk.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden