Hans Wahlgren og Crhistina Schollin valgte hagestue fra Grønt Fokus

Hans Wahlgren (86) og Christina Schollin (86) er kjente skuespillere i vårt naboland, Sverige. I en mannsalder har de underholdt mennesker fra revy- og teaterscenen, og også på filmlerretet. De har alltid satt pris på scenedrama, og lever fremdeles et innholdsrikt liv i tillegg til økt fokus på familie, avkobling og rolige dager. Vi har møtt dem hjemme i hagen på deres sommersted et lite stykke utenfor Stockholm.

Hans Wahlgren og Christina Schollin
Fakta

Hans Wahlgren og Christina Schollin

Bor: Utenfor Stockholm, Sverige, og i det varme, vakre Spania
Hagestue: Ønske 14,5 kvm, hvite partier i sesong sommer
Instagram: @christinaschollin

Se alle hagestuer

Med en hagestue i sentrum

Når man entrer hagen, kommer man til en annen verden – Wahlgrens verden. Værgudene er på godt humør i dag og har vartet opp med sol fra skyfri himmel. Det er varmt og vindstille, og man kan se biene hoppe fra den ene blomsten til den andre ute i hagen. Man kan høre den svake lyden fra svømmebassenget som er anlagt like foran det store røde huset, og man ser en hvit hagestue som helt tydelig fungerer som hagens lille sentrum. Vi står i en ekte sommeroase.

– Ja, her feirer vi alltid midtsommer, eller St. Hans, som det heter i Norge, sier Hans Wahlgren stolt.
– Han fikk endelig sitt hvite hus, akkurat som alle presidenter har, smiler Christina, som for anledningen har på seg en fin hvit solhatt.

Bassengehus og hagesute Wahlgren og Schollin

Sommeren på landet

Her har de bodd i hele 60 år og alle de fire barna deres har vokst opp her. Hele stedet ligger idyllisk og landlig til, kun 30 minutters kjøretur fra Stockholm. Båtene tøffer forbi ute på fjorden og de har både eple- og plommetre i hagen. Vi setter oss inn i hagestuen og finner oss raskt en stol som står i skyggen.

– Tenk om man kunne spare noe av denne varmen til vinteren, sier Hans og strekker seg etter en kanelsnurr. Han heller kaffe i koppene og setter seg ned og smiler.
– Vi er heldige og kan bo i Spania om vinteren, så her i hagestuen sitter vi derfor mest på sommeren. Uansett om det regner eller er solskinn, her byr vi inn gjester og det til langt ut på høsten. Vi har også en varmelampe her til kjølige dager, sier Hans, mens han nyter kanelsnurren.

Bassengehus og hagesute hos Wahlgren Schollin

En hagestue gjør hverdagen enklere

– Før i tiden hadde vi et telt i hagen. Det var et himla styr å montere opp og pakke ned, og vi måtte ringe naboene for å få hjelp til arbeidet. Når høsten kommer kan vi nå rydde inn på bare et kvarter, istedenfor en hel dag. Og så reiser vi til Spania, sier de og ler i kor.

– Vi har jo brukt hagestuen som en liten bod og satte blant annet grillen inn der. Når vi så kommer hjem igjen fra Spania trenger vi bare å åpne døren, så er alt klart. Veldig praktisk og koselig, og godt å slippe all jobben med teltet. Det er kanskje det beste med hele hagestuen, ler de enda en gang.

Barn og barnebarn kommer ofte på besøk for å bade i bassenget og for å hygge seg sammen i hagestuen. De griller både titt og ofte, og spesielt barnebarnet Benjamin som elsker å lage mat. Ved familiesammenkomster og store fester har de også brukt hagestuen som bufférom og plassert all maten der i skyggen.

Nå skal de snart feire Hans fødselsdag i hagestuen og de planlegger å invitere venner over for å sitte der og spise. De kan enkelt forlenge bordet og få plass til 10 personer. De setter tydelig pris på å kunne samle gode venner til et hyggelig lag. Det er også godt å kunne holde myggen ute når den kommer og knakker på ruten.

– Vi er heldige som har dette. Vi er privilegerte og takknemlige, sier Christina.

Wahlgren Schollin hagestue bassengehus

Samlingsplass for hele familien

Det tømmes i mer kaffe og praten går livlig i sommervarmen. Ute i hagen har de et gammelt solur med et skilt og en pil der det står «Til bassenget». De forteller at de bader ofte i bassenget, og også når det regner. Da skyver de overbygget over bassenget, slik at de kan svømme under tak. Da trommer regndråpene så fint på taket. Hans har som mål å svømme 12 lengder i bassenget hver morgen. Da føler han seg bra. Å sitte i hagestuen på en regnværsdag er også stemningsfullt, sier de.

Da de fikk bassenget ble det med en gang en samlingsplass for hele familien, men med hagestuen på plass ble hagen enda mer populær. Det ene barnebarnet ville til og med feire 18 års dagen sin der ute.

– Etter at vi bygget bassenget, hadde vi fremdeles et ubrukt arealområde. Da sjekket vi i katalogen til Skånska Byggvaror (som er Grønt Fokus i Sverige) og så tilfeldigvis et bilde av en slik hagestue. Da sa jeg med en gang at et sånt hus skulle vi ha her ved bassenget!
– Det sa du og sånn ble det! Det bestemte du bra, smiler Christina.
– Det var en himla flaks at vi fikk den katalogen i postkassen akkurat når bassengområdet var ferdig, fortsetter Hans.

Christina forteller at man jo egentlig aldri slutter å planlegge ting, men hun tror likevel at de har planlagt ferdig nå. Hagestuen ble et løft for hele bassengområdet. Nå har de alt de trenger, så nå skal de bare nyte, forteller Christina fornøyd.


Bassengehus og hagesute Wahlgren og Schollin

Wahlgrens verden

Vi takker for at vi fikk lov til å besøke dem og gjør oss klar til å dra videre. Mens vi pakker tingene våre, reiser Hans seg opp og vanner en bukett med blomster som står på bordet.

– Jeg anbefaler alle late pensjonister å skaffe seg en hagestue, sier Hans, og ikke drive og montere opp et telt hver vår og hver høst.
– Dette er vår verden. Det er dette som er Wahlgrens verden, sier Christina og Hans med et smil til slutt.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden