Slik ble plassen under skråtaket til en praktisk garderobe


Se våre skyvedørsgarderober

Å innrede små rom kan være en utfordring, da det er viktig å få maksimal utnyttelse fra hver eneste kvadratmeter. Det handler om å være kreativ og dra nytte av alle kriker og kroker. De vanskelige flatene og såkalte "døde områder" finnes ofte under trapper og under skrånende tak. Vi har besøkt Thore, som forvandlet plassen under skråtakene på barnas soverom til garderober, ved hjelp av skyvedørsgarderoben London Lav.

For femten år siden kjøpte Thore og kona en enebolig med to barnerom i 2. etasje. Begge rommene har skrånende tak som i mange år har gjort at en stor del av rommet har vært ubrukt i lang tid. Etter hvert som barna har vokst seg høyere og trengt større senger, har rommene blitt for trange. Thore fant så ut hvordan man kunne utnytte den ubrukte flaten under de skrånende takene bedre.

- Ved å installere lave garderober under det skrånende taket, kunne vi kvitte oss med de gamle frittstående garderobeskapene og dermed frigjøre plass i resten av rommet. Valget falt på skyvedørsgarderoben London Lav. En stor fordel med akkurat disse dørene er at de enkelt kan kappes og tilpasses den høyden du selv ønsker.

- En skyvedørsgarderobe trenger heller ikke noe svingbart område som en skapdør gjør, og dette gjør at en skyvedørsgarderobe kan plasseres bak andre møbler. Sengene hos oss tar mye plass, slik at vi kunne plassere den nye garderoben slik at deler av skapene gikk rett bak sengegavlen.

Thore mener skyvedører gir en optimal løsning for hjemmets mange dødsoner og skråtak.

- Jeg anbefaler den lave varianten av London skyvedørsgarderobe til alle som ønsker å lage en praktisk og lav garderobe til en lav pris. De er ideelle for barnerom, vaskerom, kjellere, garasjer og loftsrom. Dørene er også vendbare, med en grå og en hvit side. Det tar bare noen få sekunder å snu en dør, så den dagen vi vil endre fargen på et dørfelt eller to, så går det på no-time.

- I rom med større takhøyde, ville jeg valgt en høyere versjon av London, men prinsippet er helt likt. For områder du vil investere mer i foretrekker jeg de mer luksuriøse skyvedørene fra Mix, som er av enda høyere kvalitet. Mix skyvedørsgarderober er også en del penere og passer f.eks. godt på soverom til voksne.

Hvis du ønsker å male stolper og lister før du begynner å montere garderoben, er det greit å sette av nok tid til dette også. En fordel med dette er at da kan du male i garasjen og du slipper å risikere søl på barnerommet. For Thore tok selve monteringen av garderoben omtrent en dag. Selv om det var hans første skyvedørsprosjekt, føler han at monteringen gikk greit.

- Jeg er en kontorarbeider som ikke er særlig hendig, og jeg hadde faktisk garderoben uåpnet i garasjen i flere måneder. Da jeg endelig fikk mot til å begynne på jobben, så viste det seg at London skyvedørsgarderobe er ganske enkel å jobbe med. Monteringsveiledningen var ganske grei å følge.

Montering av London skyvedørsgarderobe under skråtak – trinn for trinn

Dette trenger du:

 • Trekantlist i vanlig ubehandlet tre, 1 stk pr. garderobe
 • Baufil
 • Sag
 • Drill
 • Skrujern
 • Skruer til å feste trekantlisten til taket
 • Kortare skruvar för att fästa takskenan i trekantslisten
 • Eventuell maling til endestolper og trekantlist

1. Kapp og fest trekantlisten

Du må sannsynligvis kjøpe en firkantet list og så sage denne på langs i samme vinkel som skråtaket. Deretter må du kappe trekantlisten i ønsket lengde. Mal gjerne før montering.

Trekantlisten skal festes mot skråtaket for å gi en vinkelrett flate å skru fast garderobens toppskinne på.

Monter trekantlisten i taket med skruer

Skru deretter skruene inn i trekantlisten, så skruehodene synker helt inn i treet. Da står de ikke i veien for aluminiumskinnen som så skal skrus fast i trekantlisten..

2. Kapp tak- og gulvskinne

Med trekantlisten på plass er neste trinn å kappe aluminiumskinnene. Mål avstanden mellom veggene/endestolpene og kapp så skinnene med en baufil.

3. Kapp dørbladene til ønsket høyde

For å få riktig høyde på garderobedørene skal du først måle avstanden mellom gulvet og den trekantede listen du nettopp har montert. Ifølge monteringsanvisningen skal du så ta denne avstanden og trekke av noen få centimeter, for å gi plass til hjul og skinner. Nøyaktig hvor mange centimeter du skal trekke av står tydelig forklart i monteringsveiledningen.

Når du skal kappe dørbladene skal du begynne med å sage av aluminiumprofilene på dørene med baufil, og deretter kappe treplaten mellom alu-profilene. Pass på at du kutter i riktig ende! I den ene enden er hjulene, og det er viktig at du ikke kapper bort disse.

Aluminiumprofilene er bare "klemt" inn på treplaten, så det er klokt å minimere vibrasjoner som kan oppstå ved kutting av disse. Hold derfor alu-profilene fast med den ene hånden, mens du sager i dem med baufilen.

4. Monter skinnene

Før du kan feste skinnene, må du bore hull i dem for skruene. For en skinne på 280 cm kan 4-5 hull være nok.

Monter takskinnen først for å gi mer spillerom for plassering av gulvskinnen. For at dørene skal stå rett, er det viktig at gulvskinnen plasseres til slutt og at den står direkte under takskinnen. NB: gulvskinnen er ikke så bred som takskinnen, så man må plassere midten av gulvskinnen direkte under midten av takskinnen. Da er den sentrert.

5. Monter dørfeltene

Når skinnene er skrudd fast, er det bare å sette dørene på plass. Begynn med å løfte den øvre delen av døren inn i takskinnen, og vipp deretter den nedre kanten inn i gulvskinnen og sett den ned på riktig spor. Du er ferdig!

Thores monteringstips:

 • Bruk litt kortere skruer når du skrur toppskinnen fast i trekantlisten, for å redusere risikoen for at treet sprekker.
 • Forsikre deg om at du har en skarp baufil for å kutte aluminiumsprofilen med.
 • Hvis du har taklister på veggene som jeg har, kan du også kappe til og montere sidestolper til garderoben, for å unngå å få en åpning mellom garderobe og vegg.


Se alle London skyvedørsgarderober

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden