Nyt sommeren lengst av alle - bestill og monter nå. Se aktuelle kampanjer her. Gjelder t.o.m. 29 juli.

”Å montere skyvedørene var ikke noe problem”

Andreas ville kunne spise sine egne økologiske grønnsaker og være selvforsynt den varme tiden på året. Han ønsket å maksimere dyrkingen i drivhuset sitt. Etter to år med sitt Oasen Senior har han høstet hundrevis av slangeagurker og gule plommetomater. Og vinranken har overvintret i drivhuset. Her forteller han hvordan du monterer et drivhus på beste måte.

- Det er bare jeg og vekstene som holder til ute i drivhuset. Jeg er ofte ute og ser over at alt fungerer og at det vokser som det skal.

For å kunne få ut så mye av dyrkingen som mulig har Andreas pallekarmer langs alle veggene i drivhuset. Men det viktigste av alt er å gjøre et godt grunnarbeid.

- Et godt grunnarbeid vil du ha igjen for i det lange løp. Vann og elektrisitet er f.eks. noe som er greit å legge inn mens du holder på med grunnarbeidet, så kan du jo koble alt til senere. Jeg ville gjøre et seriøst prosjekt, så jeg klargjorde for både el og vann med en gang.

Andreas falt raskt for drivhuset Oasen Senior. Det hadde alt han ville ha i et drivhus: estetikk, en stabil konstruksjon, god takhøyde så tomatplantene kan strekke seg i høyden, skyvedører, takpynt, og så var det sortlakkert.

- Det er utrolig stabilt, selv i kastevinder.

Til alle drivhus

Forberedelse før leveransen kommer

Andreas begynte med å forberede grunnen før drivhuset skulle leveres. Han hadde bestilt hjemkjøring av drivhuset. Han gravde ut jord, la ned markduk, gravde ned rør for vann og elektrisitet, la pukk & grus, og steinheller. Andreas borte så hull til støypespyd og satte dem ned.

Monteringen starter

Andreas sorterte ut delene på gresset for å se hvilke deler som hørte sammen. Han fulgte instruksjonene og begynte å montere drivhuset nedenfra. Først satte han sokkelen på plass, deretter begynte han på drivhusveggene. Når først en side var montert gjorde han på samme måte med neste side. Siden var det dags for takprofilene. De var to personer til monteringen, i og med størrelsen på drivhuset. Under monteringen ringte han også til kundeservice én gang og fikk hjelp over telefonen.

Så er det glassets tur

Glassrutene var store og tunge. Vær gjerne minst 3 personer når du monterer taket på et større drivhus. Oasen Senior har 240 centimeter opp til mønet. Det er mange deler som må festes samtidig i begge ender. Hansker er «et must», spesielt når man skal bære det herdede glasset. Det er viktig å løfte glasset forsiktig på plass. Det er herdet, men kan fremdeles knuse. Skyver du glasset inn i sporet er det fare for at gummilistene som skal dempe trykket fra glasset vrir seg, så legg glasset mest mulig rett ned i sporet.

- Jeg anbefaler ikke å montere drivhuset når det blåser eller regner. Blåser det inn i drivhuset får du overtrykk. Sjekk Storm eller Yr, for å være på den sikre siden.

”Et godt grunnarbeid vil

du ha igjen for i det lange løp.”

Myke gummilister fester du på drivhusets profiler før du legger glasset inntil. Andreas syntes det gikk lett å løfte glassplatene og sette dem på riktig plass. Når glasset var på plass ble det festet med en hardere plastlist, mellom glasset og aluminiumprofilen, for at det skulle bli tett. Avhengig av drivhus kan plastlistenes utseende og montering være forskjellig. Dette gjelder også skruer og verktøy.

Beroende på vilket växthus du väljer kan plastlisternas utseende och montering skilja sig åt. Det gäller även skruvar och verktyg.

Takluker og skyvedører på plass

De tre åpningsbare taklukene bygde de i hver sin separate ramme og plasserte dem oppe i konstruksjonen. De monterte dem på bakken og la deretter glassruter inni.

- Å montere skyvedørene var ikke noe problem. Vi monterte døren komplett på bakken og skjøv den inn i skinnen.

Det finnes et kilespor i mønet der de plasserte takpynten. Hver spiss er en løs del, så han skjøv dem enkelt inn, én og én. På hver langside er det en takrenne. Andreas tar vare på regnvannet i en egen regntønne. Det pynter også opp utenfor.

Hele monteringen tok tre dager. Etter en stund når drivhuset «har satt seg» kan du etter-stramme alle muttere.

Smart vanning

- Jeg er en teknikk-nerd, så jeg har vanningssystemet Hozelock. Med en app kan jeg styre vanningen i drivhuset. Det blir utrolig varmt i drivhuset og det er praktisk å ha kontroll på vanningen, også når jeg er bortreist.

Neste innkjøp blir skyggegardiner. Når solen står på det høyeste blir det 50 grader inne i drivhuset. Heldigvis har han automatiske lukeåpnere.

- Det er også bra å ha fliser. Vanner du gulvet, så tilfører det luftfuktighet i drivhuset.

Den herlige innhøstingstiden

I fjor høstet Andreas sitroner, basilikum, sitronmelisse, timian, rosmarin, mynte, to typer chili, agurk og tomater. Det ble blant annet tomatmarmelade, syltede tomater og chili på glass. Den siste ble for sterk. Alt går seg til, men han planter lett for mye, så det blir fort trangt. I år skal han skalere det hele noe ned.

- Jeg er stolt og glad for at jeg har gjort alt selv på mitt drivhus. Mange forbipasserende på gaten trodde jeg bygde på huset. Jeg er så utrolig fornøyd med utseendet på drivhuset mitt og alt jeg har klart å dyrke frem.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden