Nyt sommeren lengst av alle - bestill og monter nå. Se aktuelle kampanjer her. Gjelder t.o.m. 29 juli.

Hagestuer for norske forhold

Skal du bygge hagestue i Norge, bør du bygge med de riktige materialene.

Til alle hagestuer

Treverk er tradisjon

Norge er et land med mye forskjellig vær. Dette har gitt oss mange utfordringer opp igjennom historien, både med tanke på bekledning, gårdsdrift, veibygging og ikke minst ved bygging av boliger. Man kan argumentere for at vi burde hatt flere murhus i Norge, men siden vi er et land med mye skog har materialet tre alltid vært enklere å anskaffe, rimeligere å kjøpe og mer praktisk å arbeide med. Det har gjort oss til eksperter på bruk av tre som materiale til bl.a. husbygging. Når vi da i tillegg også har produsert frem høykvalitets maling og olje til å beskytte treverket, er det ingen grunn til å ønske seg noe annet enn dette naturens eget naturlige reisverk; tre.

Tre passer alltid inn

Når man skal bygge seg en hagestue må man se seg rundt og se hvor denne hagestuen skal plasseres. I de aller fleste tilfeller skal en hagestue plasseres inntil en enebolig med kledning i tre, eller den skal stå ute i hagen omgitt av busker og trær. Så en hagestue av tre vil så å si alltid passe pent inn i landskapet.

Limtre tåler skikkelig ruskevær

Våre hagestuer er designet for å brukes i miljøer som er ekstra tøffe. De skal tåle kombinasjonen av sol og sterk varme, sterk vind og et bløtt og kaldt miljø. Denne vekslingen i fuktighet og temperatur stiller ekstra krav til treverket, og det gjør vi også. Våre hagestuer er derfor bygget opp av limtre.

Limtre er et suverent materiale som gir en veldig stor frihet til den som skal bygge. Limtre vrir seg ikke ved de store temperaturforskjellene som oppstår i vårt norske klima, og det kan settes sammen til dragere med stor spennvidde og som tåler mye vekt. Limtre i seg selv veier lite, sammenlignet med styrken den gir, og det er enkelt å arbeide med. En limtredrager vil i tillegg beholde bæreevnen lenger enn vanlig tre, ved et eventuelt branntilfelle. Oksygentilgangen til limtreet vil bli begrenset, etter hvert som forkullede lag i limtreet oppstår. Limtre har derfor gode branntekniske egenskaper.

Når vi designer våre hagestuer er det først og fremst med søkelys på reisverket, og med et reisverk i solid limtre vet vi at våre kunder har de beste forutsetninger for å få seg en hagestue som vil kunne stå ute i ruskevær i mange år.

Er glasstak praktisk?

Veldig mange drømmer om en hagestue med glasstak der de kan sitte ute og kikke opp på stjernehimmelen. Dette er fullt mulig å oppnå, men kan fort bli både dyrt og upraktisk. Hvis man ønsker seg et isolert glasstak til helårsbruk vil dette kunne koste mer enn det smaker, og stjernene er stort sett bare synlige i vinterhalvåret. Vi tilbyr selv et lite utvalg av glasstak til de som ønsker dette, men dette er uisolerte glasstak med tanke på sommerbruk.

Isolertak – kun fordeler

Vi anbefaler derfor heller et tak av polykarbonat. Vi kaller det også for tak av kanalplast eller isolertak. Grunnen til dette er at taket bygges opp av mange kanaler med luft som gir veldig god isolasjon. Slike isolertak har dessuten en stor styrke og er enkle å arbeide med. Styrken og isoleringsevnen varierer avhengig av når du selv skal bruke hagestuen. Du kan få tynnere takplater hvis du kun skal ha deg en sommerstue, og du kan få tykke takplater om du skal ha deg en godt isolert helårs vinterhage. I begge tilfeller vil det være enklere å legge plater av plast på taket enn tunge glassplater.

Isolertak er i tillegg svakt melkehvite, noe som gir ytterligere fordeler. Melkehvite isolertak slipper inn lys på den tiden av året der det er lite naturlig lys ute, og det skjermer for mye av lyset på sommeren, når det er (for) solrikt ute. I en hagestue kan det fort bli veldig varmt, og et isolertak vil derfor også her være mye mer praktisk enn et tak av glass.

Med et isolertak får du et tak som har bare fordeler, både sommer som vinter. Et tak av plast er også veldig enkelt å legge. Du vil i tillegg oppdage at isolertak har en mye bedre pris enn de fleste andre typer tak.

Skyvepartier i helt glass

At en hagestue har både reisverk og tak er noe de fleste tar for gitt. Det som er mest spennende med en hagestue, og det folk drømmer mest om, er glasspartiene. I en hagestue med skyvedører i helt glass kan du nemlig åpne opp og slippe den varme sommerluften inn og du kan skyve glasspartiene igjen, når det kommer kald vind, regn eller mygg.

For mange er det ønskelig å ha skyvedører på alle sider i hagestuen, mens noen ønsker å ha minst én fast vegg de kan henge bilder på, eller der de kan montere fast en hylle til pyntegjenstander. Andre kombinerer gjerne med en halv panelvegg de setter skyvevinduer på, slik at man får en kombinasjon av skyvepartier som alle kan åpnes og brukes til lufting. I noen tilfeller kan det også være både pent og praktisk med et eller flere faste glassfelt.

Skyvepartiene bør også reflektere når du ønsker å sitte i hagestuen. På samme måte som isolertaket finnes det flere modeller av skyvepartier med forskjellige isolerende evner. Hvis du kun ønsker deg en sommerstue, kan du velge enklere og rimeligere skyvepartier for sommerbruk. Hvis du derimot ønsker deg en hagestue til bruk fra tidlig vår til sent på høst, eller kanskje en helårs vinterhage, så velger du glasspartier som hører hjemme i din valgte årstid.

Uansett hva du velger av glasspartier så vil du få en lysrik hagestue og nærhet til hagen. Beliggenheten og lyset vil gjøre hagestuen til favorittrommet ditt, og til det stedet du går for å nyte ettermiddagskaffen, om du er alene eller sammen med andre. Å sitte i en hagestue bak skyvedører i helt glass og kikke ut på hagens busker og trær er noe du kommer til å sette stor pris på i mange år fremover. Å se de fire årstider «utenfra», men likevel være inne, er en gave til deg selv.

Velg en hagestue som holder

Uansett hva du drømmer om å gjøre i din vinterhage eller sommerstue, så skal byggverket stå og være til glede i mange år fremover. Hva slags modell eller form på hagestuen du velger, og hva slags isolerende evner du velger på tak og skyvepartier, får være opp til deg og din smak. Men sørg for å velge en hagestue som har nødvendig kvalitet i alle ledd og som kan stå i vårt norske klima i årstid etter årstid, år etter år. Da vil en hagestue fylle ditt hjem med glede. For deg, hele familien og alle besøkende.

Til alle hagestuer

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden