Nyt sommeren lengst av alle - bestill og monter nå. Se aktuelle kampanjer her. Gjelder t.o.m. 29 juli.

Fra pergola til hagestue 

Blant de beste tingene med Malins hus er den fantastiske utsikten over innsjøen. Nå som den enkle pergolaen er oppgradert til en fullverdig hagestue, kan hele familien nyte utsikten mer, lengre og oftere - og uten vind og mygg.

Fakta

Malin Svärdh

Familie: Daniel, Edvin 6 år og Elise 2 år.
Bor: Utenfor Norrkøping.
Hagestue: Isolent partier for vår/høst i antrasittgrå farge, 32 mm kanalplasttak.

Var det utsikten dere falt for her?

– Ja, absolutt. Vi bodde i en leilighet sentralt i Norrkøping og var på utkikk etter en bolig litt nærmere naturen. Da vi først så dette området var det ingen hus her, bare skogen og sjøen, smiler Malin. Det var knapt nok en vei!

– Men det var en tomt midt i bakken med nydelig utsikt over vannet, så vi slo til og bygde huset vårt akkurat her. 

 

Pleier du å lengte hjem til hagestuen av og til?

– I fjor bodde vi lenge i en leilighet i utlandet, og da savnet jeg virkelig denne følelsen av å være ute, selv om man er inne. Uansett om det regner eller blåser. Det er godt å være tilbake igjen!
 
Hvordan fikk dere idéen om en hagestue?

– I familiens sommerhytte er det en hagestue som alltid har vært samlingsplass på kvelden. Man sitter der ute og spiller spill, snakker, er sammen og kan fortsette å være ute selv om det blir litt kjølig eller kommer mygg. Vi elsker den følelsen når vi er i hytta og ønsket å ta den samme følelsen med oss hjem.

SKAP DIN EGEN HAGESTUEPAKKE

Så å ha en hagestue er en slags familietradisjon?

– Ja, det kan man på en måte si. Det var min farmor og farfar som bygde hagestuen på hytta, og nå har vi bygget vår egen her hjemme.
 
Dere hadde først en pergola, så hvorfor ble det en hagestue i stedet?

– Framsiden vår har et perfekt hjørne med utsikt over vannet i to retninger, så det var et opplagt sted å ha en uteplass, men det blåser nesten alltid i det hjørnet. Fordelen med hagestuen er at vi har tak over hodet hvis det regner, og vi kan lukke i den retningen det blåser. Så det ble en måte å kunne bruke dette stedet enda mer.

 

"Det er når vi vil ha litt «luksus» vi går ut der.
Det første året vi hadde hagestuen feiret vi faktisk julaften der ute."

Hva var viktigst ved valg av design?

– Det var viktig at det skal matche huset og ikke bryte for mye stilistisk. Vi ønsket også en hel bakvegg som kunne kobles til huset og kun glass i veggene mot sjøen.
 
Fant dere gode alternativer å velge mellom?

– Det var flott at vi kunne ta utgangspunkt i de ferdige produktene som Grønt Fokus hadde - det var gjennomtenkte løsninger med tanke på mål og reisverk. Da var det ganske enkelt å tilpasse det til vårt spesielle tilfelle, sier Malin.

Har dere gjort mye selv?

– Vi gjorde grunnen selv. Vi startet fra verandaen som var på plass, byttet ut terrassebord, isolerte under og forsterket terrassen noe ekstra. Vi gjorde det fordi hagestuen er mye tyngre enn den gamle pergolaen.
 
Hva fikk dere hjelp til?

– Vi fikk hjelp av et lokalt byggefirma som laget et reisverk basert på målene vi utgikk fra. Deretter monterte de bakveggen, taket og glasspartiene. De byttet også ut et av vinduene våre med en terrassedør, slik at vi kunne gå rett ut fra innsiden av huset og ut i hagestuen.

Hvordan bruker dere hagestuen i dag?

– Det er ikke sånn at vi sitter der ute hver dag. Det er når vi vil ha litt «luksus» vi går ut der, som når vi vil spise middag der i helgene. Noen ganger, hvis det har vært sol om dagen, er det veldig varmt i vinterhagen, selv om kvelden. Når barna har lagt seg, kan man sette deg ned og lese en bok, ta en kopp te og fortsatt være ute, selv om det er fire grader og regn eller vind.
 
Blir det aldri for kaldt?

– Siden rommet vender mot sør, blir det sol der hele dagen, noe som betyr at vi kan bruke det helt uten å ha noen ekstra varmekilde. Men det gjør det også supervarmt om sommeren, ler Malin. Men da er det bare å åpne opp alle veggene i stedet.

"Når barna har lagt seg, kan man sette deg ned og lese en bok, ta en kopp te og fortsatt være ute, selv om det er fire grader og regn eller vind."

Hvordan har vennene deres reagert?

– Positivt selvfølgelig! Vi har pizzaovn på terrassen og har arrangert koselige pizzakvelder i hagestuen for vennene våre, sier Malin. Det første året vi hadde hagestuen feiret vi faktisk julaften der ute med hele familien, med juletre og alt. Det var annerledes!
 
Var ikke dét kaldt i hvert fall?

– Med tykk genser og raggsokker på, så var det ikke noe problem å være der ute. Glasspartiene våre er en vår- og høstvariant, så ikke vintertilpasset, men til tross for det gikk det bra.
 
Hva har hagestuen betydd for livet hjemme?

– Det har gitt en ekstra luksusfølelse. En slags feriefølelse, men hjemme, sier Malin. Og vi har pyntet med litt middelhavsstil; rottingmøbler, store leirpotter og oliventrær. Siden vi bodde i utlandet i fjor, er dette den første høsten for oss i hagestuen - og det er flott å kunne fortsette å nyte å være ute, til tross for at det blir litt regnfullt og rufsete vær.Hva er det beste med hagestuen?

– Selv om huset har mange vinduer og mye utsikt, er det noe helt annet når vi går ut i hagestuen. Det er vanskelig å forklare. En helt annen følelse. Når barna har lagt seg, kan du sette deg ned og lese en bok, ta en kopp te og fortsatt være ute, selv om det er fire grader og regn eller vind.

Se hagestuepakker

Tips!

Har dere noen tips til andre som er interessert i hagestue?

– Vi gjorde terrassen en meter bredere enn selve hagestuearealet. Det gjør at hagestuen faktisk føles mye større, samtidig som den forsterker følelsen av å gå ut på en terrasse.

– Vi malte takstolene sorte, men ikke på toppen - der er de hvite, noe som reduserer varmebelastningen på taket.

– Velg formen på rommet etter hva du skal ha det til. Vår hagestue er for eksempel ikke stor, men vi ønsket fortsatt et lite spisebord og en salongsofa. Derfor valgte vi en mer kvadratisk form.

– Velg formen på rommet i henhold til hva du skal ha det til. Hagestuen vår er for eksempel ikke stor, men vi ønsket likevel et lite spisebord og en salongsofa. Derfor valgte vi en mer firkantet form.

– Husk at kulden kommer nedenfra. Hvis du isolerer terrassen eller støper et isolert gulv, kan du forlenge alle sesonger ute i hagestuen.

– For å gi litt inspirasjon har jeg lagt ut historier om hele hagestueprosjektet på min Instagram. Med alt fra grunnarbeidet til at snekkerne får alt på plass! Sjekk ut @malin.ebba.s


Ange postnummer för att få riktade erbjudanden