Nyt sommeren lengst av alle - bestill og monter nå. Se aktuelle kampanjer her. Gjelder t.o.m. 29 juli.

”Det er enkelt å montere delene sammen”

Vi har hilst på hos vår drivhusfantast, Maria. Hun har drivhuset Odla. Her vokser meloner og squash så det knaker. Det er også blitt plass til bord og stoler, og av og til litt yoga i drivhuset også. Her forteller hun hvordan du monterer ditt Odla drivhus.

Maria har, så lenge hun kan huske, drømt om et eget drivhus. For to år siden fylte hun 30 år og da fikk hun drømmen oppfylt. Et Odla drivhus på 9,8 kvadratmeter i gave av sin mann, Tomas. Nå står drivhuset endelig på plass på tomten. Her dyrker hun agurker, meloner, squash og tomater. Det er også mulighet til å slå seg ned i en stol med en kopp kaffe.

- Jeg hadde ikke regnet med at drivhuset kunne bli et ypperlig sted for meditasjon og yoga også, men her finner jeg faktisk ro og stillhet til det i tillegg.

En stødig grunn

Maria og Tomas bor på en forblåst høyde og støpte søyler til grunnen for at drivhuset skulle stå støtt i mange år fremover. Det er viktig at grunnen er forskriftsmessig gjort. Tomas regnet ut størrelsen på grunnen og støpte søylene. På hver søyle satte de en festeanordning med en metallbrikke som de så festet profilen i. Når Odla drivhuset var klart fylte de ut med dekorasjonsstein, slik at søyler og festeanordning ikke syntes.

”Her finner jeg

ro og stillhet”

Før du starter

Ta fram verktøy. Det medfølger en 10 millimeters pipenøkkel og en fastnøkkel. Det er vanlige skruer til døren, og her trenger man bare skrujern.

Til alle drivhus

Forarbeid

Drivhuset ble levert hjemme hos Maria. De åpnet opp monteringsanvisningen og leste gjennom alt før de begynte monteringen. Maria og Tomas ville ha et oversiktlig helhetsbilde hvordan monteringen skulle skje, se alle deler og hvordan de skulle sitte sammen, før de begynte selve monteringen.

Arbeid med en del av gangen. Profilene er merket på pakken for de aller fleste deler. Samme typer skruer brukes til drivhusets sider, tak og dører.

Endelig klar til å begynne monteringen

De fulgte monteringsanvisningen fra side til side. Maria og Tomas begynte nedenfra i konstruksjonen og arbeidet seg oppover. Først monterte de sammen sokkelen som skal holde hele konstruksjonen og alle profiler, på plass. Drivhusveggene stod deretter for tur og siden taket. Alt ble først montert på gressplenen. De skrudde sammen en hel veggside og løftet den deretter på plass i sokkelen, og siden skrudde de sammen veggene i hverandre. Alle hull i konstruksjonen var forboret, for enklere å kunne skru delene sammen.

”Butikkpersonalet sa at vi kunne

ringe dem for å få monteringstips”

Taket på plass

Når veggprofilene er klare er det på tide å feste taket.

- Det er enkelt å montere delene sammen. I hvert hjørne der tak og vegg møtes, finnes en plastdetalj for at det ikke skal regne inn. Drivhuset er ganske tett til et drivhus å være. Jeg kan sitte der når det regner uten å bli bløt.

Vær gjerne minst 3 personer når du monterer taket på et større drivhus. Det er mange deler som må festes mens andre holder delene over hodet.

Glasset settes på plass

Glasset har slipte, runde kanter, men bruk likevel hansker. Maria og Tomas løftet glassene på plass helt til sist. Deres takglass var sikkerhetsglass på 1,50 meter langt og tre millimeter tykt. Det er fint å være to personer når man skal legge glassene, for glass er tungt og platene er lange. Man må løfte glasset forsiktig og ha kontroll hele veien på plass.

- Jeg stod på en stige på innsiden av drivhuset, mens Tomas stod på en stige på utsiden. Sammen løftet vi glasset og satte det i riktig spor. Når glasset var på plass låste vi den nedre delen med en kant.

Gummilister festet de på drivhusets profiler for å beskytte glasset før de la det på. Maria syntes det gikk lett og smidig å løfte i glassplatene inn i sporet. Når glasset var på plass festet Tomas glasset med en hardere plastlist mellom glasset og aluminiumprofil for at det skulle bli tett. Plastlisten ser ut som en Y i formen. Den trykte de inn mot glasset først, og klikket den så fast mot aluminiumbasen. Plastlistene for vegger og tak er ferdigkappet. Sørg for å ta den med riktig lengde.

- Vi valgte herdet sikkerhetsglass. Det var verdt pengene. Min mann gikk med kantklipper utenfor drivhuset og da fløy en stein i glasset så det knuste til mange små ufarlige deler.

Dør, takluker og takrenner

Skyvedørene med glass ble montert liggende på gressplenen. De fire taklukene også, og til dem har de fire automatiske lukeåpnere.

- Det er virkelig verdt det når det blir varmt!

Mot slutten satte de opp hyller og kroker for tomater. På begge langsidene monterte de hver sitt nedløpsrør. Regnvann samler de opp og bruker til å vanne plantene med.

Tips i butikken

Maria besøkte nærmeste butikk for å se drivhuset Odla, og hvordan det var montert.

- Butikkpersonalet sa at vi kunne ringe dem og kundesenteret for å få monteringstips. Vi klarte det selv, men det er bra for de som trenger assistanse.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden