Dyrking i alle aldre

Har ikke du lysttil å nyte dine egne grønnsaker? Det er enklere enn du tror. Alle kan dyrke og alle kan lykkes, sier Evelina, spesielt hvis du har et greit og praktisk drivhus å jobbe i.

Fakta

Evelina Lind
Influenser og fotograf

Familie: Sebastian, Arild (2 år) og Nelion (5 år)
Bor: Långared i Vestergøtland.
Drivhus: Emilia tredrivhus. 

Hva er det beste med drivhuset ditt?

– Med drivhuset får jeg og barna mulighet til å dyrke grønnsaker som man helt enkelt ikke kan dyrke ute i hagen. Dessuten får jeg en mye lengre plantesesong, sier Evelina. Det er herlig å kunne være der ute på våren og plante, uten at man fryser baken av seg.

Hvor lenge har du hatt drivhus?

– Kun i et par år. Tidligere dyrket jeg ute i hagen. Da jeg var liten hadde vi drivhus hjemme og den store interessen kommer egentlig fra min bestemor, som alltid har dyrket i drivhus, og da spesielt tomater.


Hvorfor valgte du drivhuset Emilia?

– Hovedsakelig fordi det er så utrolig fint. Jeg synes det passer så fint inn i naturen og i hagen, sier Evelina. Det er laget av tre og det blir derfor så jordnært, på en eller annen måte.

Se Emilia tredrivhus her

Fra hva vi forstår, er det din andre Emilia-modell?

– Tidligere hadde vi en vanlig tomt, og da passet en middels stor størrelse av Emilia. Men nå har vi flyttet til en gård, og da var plass til den største. Så nå er det mulig å dyrke enda mer, sier Evelina og smiler.

Kan du fortelle oss hvordan du innredet drivhuset?

– Jeg har oppbygde dyrkingsbedd av gammelt tømmer som går rundt alle sidene av drivhuset, og det er helt innrettet for dyrking, sier Evelina. – Vi fylte beddene med en blanding av plantemateriale, jord og kompost. Og så har vi litt gjødsel fra alpakkaene våre. 

Har alpakkaer god gjødsel?

– Ja, vanlig gjødsel må få brenne først, det vil si at det må stå i en viss tid, for ikke å skade plantene. Men gjødsel fra alpakkaer kan du bruke med en gang.

Hva dyrker dere? 

På sommeren dyrker vi tomater, agurker, melon, paprika, chili, basilikum og padrone, som er slike grønne chili-paprika som man kan få servert stekte ute på restauranter. Enkelt og godt!



Hva synes barna om drivhuset?

– Barna er ganske små, og de synes det er veldig gøy å være med når vi sår og pusler, men kanskje mest når det gjelder å spise, ler Evelina. Men det er klart at de liker grønnsaker, nå som de får se hvordan de vokser og de får plukke dem selv direkte fra drivhuset.

 

Hvordan bruker du det du høster?

– Først og fremst tar vi det direkte fra drivhuset for å lage mat til hverdags. Men så fryser vi også ned ganske mye eller vi konserverer på norgesglass, f.eks. vår egen tomatsaus og chilisaus.

 

Bruker du drivhuset om vinteren?

– Jeg dyrker ikke om vinteren, så det blir mer at man sitter der og drikker litt gløgg eller har litt julehygge og binder kranser og sånt. Men nå på høsten dyrker jeg litt spinat. Den takler kulden ganske bra, så den kan man så både tidlig og sent på sesongen. Og jeg vet at det er mange som til og med vintersår spinat i drivhusene sine. Jeg har også dyttet ned noen tulipanløker, slik at vi kan høste noen avskårne blomster til våren.

 

Monterte du drivhuset selv?

– Det første drivhuset monterte mannen min og meg vi i stor grad selv. Det var først da de store glassplatene skulle festes at vi måtte tilkalle faren min for å hjelpe, sier Evelina. Til det andre drivhuset engasjerte vi familien fra starten av, og var fire personer som jobbet sammen. Det gikk bra!

Hvordan fikset dere fundamentet?

– Vi gravde ut et rektangulært fundament med gravemaskin og sørget for at bunnen var veldig flat, sier Evelina. Deretter la vi 6 stykker lecablokker i hvert hjørne og festet lekter til dem med vinkeljern. Det er spesielle skruer som fungerer til leca. Etter å ha sjekket av alt supernøye med et vater, fylte vi opp med grus som ble gulvet i drivhuset.

Hvordan planla du området rundt drivhuset?

– Jeg synes det er så fint når området rundt drivhuset blir noe sånt som et ekstra rom i hagen. Derfor har jeg lagt gruslagte stier rundt drivhuset, og så satt en hekk rundt. Med tiden tror jeg det kommer til å bli sin egen lille verden.

Tips!

Hva er dine beste dyrkingstips for drivhus?

– Sats på oppbygde dyrkingsbedd - det er både ergonomisk og behagelig. I stedet for å grave ut beddene i bakken.

– Dyrk det du vanligvis bruker på kjøkkenet. Det er lett i begynnelsen å heller teste alt som virker spennende, selv om det kanskje ikke er noe man liker eller har nytte av, men da blir det kjedelig etter hvert.

– Hvis du er mye borte eller har problemer med å huske å vanne, så er et vanningsanlegg helt topp!


Ange postnummer för att få riktade erbjudanden